Politiekantoor Sint-Gillis-Waas

Het nieuwe politiekantoor van Sint-Gillis-Waas en Politie Waasland-Noord opende op 3 februari 2024 zijn deuren, na twee jaar doorgebracht te hebben in tijdelijke containers na het verlaten van het voormalige Sint-Helenacomplex. Het gebouw, gelegen op het Burgemeester Omer De Meyplein, is nu volledig operationeel, na ongeveer twee jaar bouwen.

Het moderne kantoor biedt verschillende faciliteiten, waaronder twee verhoorruimtes, een vergaderzaal, meerdere kantoren en een refter. Met een sterke nadruk op functionaliteit en circulariteit, is het ontworpen om niet alleen een efficiënte werkomgeving te bieden voor de politieagenten, maar ook om flexibel te kunnen inspelen op de veranderende behoeften van de gemeenschap. Daarnaast wordt de dienstverlening aan de inwoners verbeterd door de nabijheid van het gemeentehuis, waardoor ze nu op twee locaties terechtkunnen voor burgerzaken. Naast het personeel van de wijkdiensten, zullen rechercheurs en interventieploegen ook regelmatig aanwezig zijn, wat de operationele efficiëntie verder verhoogt.

 

Het project belichaamt een sterke toewijding aan innovatie en duurzaamheid. Vandaar de keuze voor degelijke, tijdloze en sobere materialen die makkelijk te onderhouden zijn en in goeie staat blijven bij veroudering. PVC-buitenschrijnwerk en een combinatie van gevelsteen en beton dienen als gevelmaterialen, waarbij het gevelmetselwerk is geïnspireerd op historische elementen zoals het kasteeltje en de wit bepleisterde woningen zoals Kerkstraat nr5. Het gevelontwerp integreert zowel esthetische als functionele aspecten. Verticale betonnen elementen bieden privacy en zonwering, terwijl het groendak bijdraagt aan duurzaamheid. Het 'lege-box-concept' zorgt voor flexibiliteit in de toekomst, met een eenvoudige draagstructuur die aanpassingen mogelijk maakt zonder grote breek werken. De gevelopeningen zijn ontworpen voor mogelijke toekomstige aanpassingen, met grote raampartijen die veel licht toelaten en betonnen lamellen die niet-dragende tussenwanden mogelijk maken. Deze flexibiliteit maakt verschillende invullingen mogelijk, van grote landschapskantoren tot kleine gesloten ruimtes. De sobere en tijdloze gevelbekleding wordt ook toegepast in de private ontwikkeling aan de Kerkstraat, met als gevolg eenheid en continuïteit in het straatbeeld.

Gerelateerde projecten

Vorige
Vorige

Komst nieuwe zonecommissariaat Tremelo

Volgende
Volgende

Dierenasiel Het Blauwe Kruis eindelijk groen licht gekregen